In Memoriam

6  jongens uit Meppel hebben het leven gelaten in het voormalige Nederlands-Indië ver weg van hun geliefden, familie en vrienden. Op deze pagina willen wij deze jongens eren, zodat ze niet vergeten worden.

Klaas Eksteen 1926 - 1949

Korporaal der Mariniers Klaas Eksteen is geboren op 3 augustus 1926 en overleden tijdens een militaire actie op 27 februari 1949  te Toeban. Klaas ligt begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Soerabaja. Op 27 februari 1949 vertrok 's morgens vroeg het dagelijks konvooi van Toeban naar Babat. Het konvooi werd voorafgegaan door een stootpeloton om eventuele mijnen en bommen onschadelijk te maken. Onderweg werd plotseling, ongeveer 4 meter voor de tank, een trekbom door Indonesische guerrillastrijders tot ontploffing gebracht. Als gevolg daarvan werden de korporaals der mariniers K. Eksteen en P.C. de Wit op slag gedood en een marinier levensgevaarlijk gewond. Zij werden naar het veldhospitaal in Babat gebracht. De stoffelijke overschotten van de korporaals werden op 28 februari te Soerabaja begraven.

 

Hendrik Karel van Halteren 1911-1948

Reserve Majoor van de Koninklijke Landmacht Hendrik Karel van Halteren is geboren op 9 januari 1911 te Meppel en overleden op 31 december 1948 te Tebing Tinngi. Hendrik ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung. Hij is overleden door een noodlottig vuurwapen ongeval. Zijn naam staat vermeld op het Indië monument op de begraafplaats Selwerderhof in Groningen en op het Indië monument in Winschoten. Hendrik is geboren in Meppel maar vertrok van uit Winschoten naar Nederlands Indië.

 

Berend Oosterboer 1917 - 1949

De oorlogsvrijwilliger soldaat van de 4e AAT Berend Oosterboer is geboren op 26 oktober 1917 te Meppel en is overleden op 11 mei 1949 te Djokjakarta. Berend ligt begraven op het Nederlands Ereveld Candi te Semarang. Hij is overleden na een vuurwapenongeval in de buurt van Djokjakarta.  Zijn naam staat sinds 13 juni 1998 op het Indië monument op de gemeentelijke begraafplaats "Crooswijk" in Rotterdam

 

Johannes Jacobus Timmers1922-1947 

De oorlogsvrijwilliger soldaat 1 ziekenverpleger van het II-5-RI Johannes Jacobus Timmers is geboren op 24 april 1922 te Meppel en overleden op 19 april 1947 te Modjokerto, Djompok. Johannes ligt begraven op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning te Soerabaja. Hij is gesneuveld tijdens een patrouillegevecht nabij Djombok. "De volgende morgen gaan 75 man van de 3e compagnie op patrouille om de heren extremisten achter de demarcatielijn terug te drijven. Piet Majoor en ik staan op de fabriek en kijken de mannen na door een veldkijker totdat zij achter de kampong verdwijnen. Zij zijn nog niet eens zover als wij gisteren, als een moordend vuur afgegeven wordt. … Een kapitein waarnemer van de mariniers krijgt midden in de sawah een schot door zijn schouder. Hospik Tmmers snelt naar voren om hem te verbinden, doch wordt tijdens deze werkzaamheden plotseling tegen de kapitein aangesmakt. Hij is dood, kopschot". 

 

Roelof Reinder van Urk 1920 - 1947

De oorlogsvrijwilliger marinier 1e klas van de medische afdeling van de 3e infanterie L-compagnie Roelof Reinder van Urk is op 24 januari 1920 geboren te Meppel en overleden op 28 augustus 1947 te Soerabaja. Roelof ligt begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Soerabaja. Roelof is overleden door een noodlottig ongeval tijdens werktijd. Roelof was een van de eersten, die als vrijwilliger met de mariniers naar Ned. Indië vertrok, na te zijn opgeleid in Amerika. 

 

Willem Zwiers 1927 - 1949

Dienstplichtig soldaat van het 5-9 RI Willem Zwiers is geboren op 17 november 1927 te Meppel en overleden op 26 juli 1949 te Batavia. Willem ligt begraven op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo te Jakarta. Willem is overleden om 10 uur 's avonds in het legerhospitaal in het toenmalige Batavia ten gevolge van een ziekte.