Actueel

Op deze pagina vind je leuke en vaak ontroerende verhalen over de Oud Indiëgangers. Heb je zelf nieuws of informatie over de Oud Indiëgangers uit Meppel of ander interessante informatie om te plaatsen stuur dan een mail naar: hspraakman@icloud.com

 

1 september 2023

We hebben een leuk item uit het voormalig Ned. Indië/Indonesië aan de collectie van de Stichting Oud Indiëgangers  kunnen toevoegen:

Bijzondere briefkaart uit Nederlands-Indië.
Met een voorgedrukte zegel, 17 augustus 1945, maar later zijn daar verschillend zegels bijgeplakt. Zegels uit Indonesië en zegels uit Nederlands-Indië.
 
Tekst: "Natie Indonesia wil wereldvrede en wil onafhankelijk blijven"
 

 

 

 

30 maart 2023

Een bijzonder verhaal uit januari 1949.

Hendrikus Knol geboren 14 februari 1926 in Meppel verbleef op dat moment in Nederlands-Indië en was ingedeeld bij het 4e Bataljon Regiment Stoottroepen. Bijna 2 jaar daarvoor was hij met het schip de Volendam naar de Oost vertrokken.  

Terwijl hij daar in de Oost zijn taak vervulde, maakte zijn moeder toch wel heel wat bijzonders mee. 

Zijn moeder Femmigje Knol – Mulder gaf in goed vertrouwen van haar spaarcenten 2 gulden aan een Aaltinus B, 21 jaar, een zwerver, maar vooral een oplichter. 

Hier het bijzondere verhaal van Moeder Knol – Mulder.  

Op 14 oktober 1948 stond er al een waarschuwing in de krant. We zien dan in de krant van 8 januari 1949 dat hij is opgepakt en een eis van 4 maanden gevangenisstraf kreeg te horen en ter beschikkingstelling aan de regering.  

26 januari 2023 - Herman Guichelaar 1926-1999

Deze week kregen wij van Roel Rijks, Oprichter/Vrijwilliger Comité Ereschuld Onderscheidingen, het bericht dat de Minister van Defensie heeft besloten, na grondig onderzoek,  om Herman Guichelaar als blijk van respect en waardering onder buitengewoon moeilijke omstandigheden postuum te decoreren met het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken Orde en Vrede. In september 2022 kreeg zijn zoon Martin al het bericht van Luitenant-Kolonel Leontien van den Berg, adjudant van ZM de Koning, dat zijn vader het Herinnerings insigne Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945 postuum krijgt uitgereikt.

Herman Guichelaar is geboren op 23 mei 1926 in Meppel, en hij was onder andere woonachtig aan de Molenstraat 7. Ten tijde van zijn vertrek als oorlogsvrijwilliger naar het voormalig Nederlands Indië woonde de familie Guichelaar in Westerbork. Op 26 januari 1946 vertrekt Herman met de Nieuw Amsterdam naar het voormalig Nederlands Indië. Daar komt hij aan op 20 maart 1946. Hij diende daar ondermeer bij het zgn Drents Bataljon. Op 30 augustus 1948 gaat hij met De Zuiderkruis weer naar Nederland, en komt op 23 september 1948 aan in Rotterdam.

Voordat hij naar Nederlands Indië vertrekt dient hij in 1945 bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

De toekenning en uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis, het ereteken Orde en Vrede en het herinnerings insigne is een prachtige erkenning voor Herman Guichelaar en zijn familie.

Wij danken Roel Rijks voor zijn hulp in het aanvragen en bemiddelen mbt het verkrijgen van het Ereteken Orde en Vrede en de Herinneringspeld Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945.

 

Jacob Hoevenberg

In ons onderzoek naar Oud-Indiëgangers komen we regelmatig dingen tegen die schuren tegen de rand van ons onderzoek. Vaak gaat het dan om droevige omstandigheden.

Recent hebben we in een krantenarchief informatie gevonden over Jacob Hoevenberg. Jacob is geboren in Amsterdam op 7 maart 1915. In 1916 vertrekt hij met zijn ouders naar Meppel.  moet hij woonachtig geweest zijn in Meppel, want daar staat hij ingeschreven als dienstplichtig militair. Na zijn schooltijd werkt hij bij de firm van Esso. Als hij werkeloos wordt wil hij als militair naar Ned. Indië. Na lang zeuren geeft zijn vader toestemming. Op 2 mei 1934 vertrekt hij met de m.s. Marnix v. St. Aldegonde naar Ned. Indië. Hij maakt carrière en klimt op tot sergeant vliegtuig monteur 2e klasse. Hij vliegt als waarnemer naar British Indië en Australië. In 1938 wordt een van deze vluchten hem fataal. Bij een vliegtuigbotsing tussen twee militaire Koolhoven toestellen komen er 4 militairen om het leven, waaronder Jacob Hoevenberg. 

 

Brieven van Roelof Reinder van Urk

Tijdens ons onderzoek komen we veel informatie tegen over de Meppeler jongens, of benaderen anderen ons met documentatie. die ze dan toch ergens hebben gevonden. Deze week was het wel heel bijzonder en aangrijpend wat we mochten ontvangen.

We kregen digitaal 5 brieven geschreven door Roelof, hij stuurde deze brieven naar een bevriende collega bij de Hilversumse politie.

In deze brieven beschrijft Reinder de situatie in Nederlands-Indië, maar vooral ook zijn zorgen. Bijzonder pakkend is dan het gedeelte wat hij schrijft in de brief van 13 september 1946.

“ik schrijf misschien omdat er natuurlijk kans is, dat ik niet weer terug kom. Reeds heb ik eenmaal gewond in het hospitaal gelegen en voor dat andere is niet zo heel veel nodig. Er liggen al ruim 100 mariniers op het kerkhof hier. Maar genoeg daarover”.

Hoe wrang is het dan om nu te weten dat Roelof op 28 augustus 1947 om 10.45 uur, nog geen jaar later, om het leven komt door een kogel uit zijn eigen karabijn. Tijdens het schoonmaken van het wapen, ging het gruwelijk mis, door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ging het wapen af.

Roelof was nog tientallen minuten bij kennis, maar stierf uiteindelijk aan zijn verwonding.

“en voor dat andere is niet zo heel veel nodig…….”

Roelof Reinder van Urk ligt begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya

 

 

 

 

 

 

 

Herman Gerrit Talen in uniform.

4 februari 2022

DOODT ELKE VLIEG WANT VERJAGEN IS VOLKOMEN ONVOLDOENDE


Meppeler, Herman Gerrit Talen is geboren op 5 sept 1927. Hij komt op bij het Depot AAT op woensdag 9-4-1947. Op 16.05.1947 vermeld zijn registratiekaart als beroep “Timmerman”. Na zijn initiële opleiding wordt hij op 26.08.1947 geplaatst bij de 2e cie gewonden vervoer (of dat iets met zijn vakkennis als timmerman/kistenmaker te maken heeft, staat er niet bij).Hij vertrekt uit Nederland naar Indië op 04.12.1947 met het MS Sloterdijk en komt in Ned. Indië te Batavia aan op 02.01.1948. Op dat moment heerst er cholera in Egypte. Geheel Egypte is dan te beschouwen als geheel besmet gebied. Er werd volop gespoten met het verdelingsmiddel D.D.T. De volgende instructies werden dan ook afgegeven op het schip de Sloterdijk, bij het bereiken van Port Said. Met zelfs een gedetailleerde beschrijving van de Egyptische vlieg. Met name om te zorgen dat Herman Gerrit Talen en zijn kameraden niet besmet zouden worden met de cholera. Wat natuurlijk een grote vijand zou zijn voor de troepen in Nederlands-Indië.

De anti-cholera instructies zagen er als volgt uit: (heeft het geholpen?)

8 december 2021

Majoor Van Halteren Uit Het Boek Wie Zas Matst Van S E Zasada
PDF – 2,6 MB 347 downloads

Het indrukwekkende verhaal van Majoor Karel van Halteren. Wat eerst werd beschreven als een vuurwapen ongeval, werd geleidelijk steeds duidelijker dat er veel meer aan de hand was. In het boek van de heer S.E. Zasada, "Wie Zas matst", staat de aanleiding beschreven van het sterven van Majoor Karel van Halteren.Hendrik Karel van Halteren kwam 31 december 1948 om het leven door een vuurwapen ongeval te Tandbringin bij Tibing Tinggi.Hendrik was Reserve Majoor (legernummer 110109005) van 9e Genieveldcie. 2-2 Bataljon Pioniers.Hendrik Karel van Halteren werd op 9 januari 1911 in Meppel geboren. Zijn vader was leraar en het gezin was woonachtig op de stationsweg 44. Op 26 oktober 1916 vertrokken ze naar Groningen, Hendrik was toen 5 jaar.Uiteindelijk werd Hendrik, Ingenieur van beroep, chef technische dienst in een cacaofabriek. Zijn diensttijd werd een hel...

Zie het PDF bestand onder de foto.

 

24 september 2021

Met de II-13 R.I. naar Grissee.

De samenwerking tussen 1-12 regiment Infanterie en 1-1 regiment infanterie maken de samenstelling II-13 Regiment Infanterie, althans voor deze actie naar Grissee.

Een mooi stukje geschiedenis, van het Groninger Bataljon en het Drentse Bataljon.

bijzonder ook de aantekeningen in dit krantje, het geheel is dus geschreven door Majoor Rombouts, commandant 1-1 regiment infanterie. Daarbij ook de oproepnamen van de 'walky talkies', die gebruikt worden in het artikel.

De Rimboe Koerier 24 augustus 1946.

Collectie Stichting Oud Indiëgangers Meppel

22 augustus 2021

In het jaarboek van het 3-1 Regiment Infanterie, waar ook de Meppeler soldaat Jan Kroek deel vanuit maakte, staat een leuk artikel over Drenthe, geschreven door Kapitein Oljans. Hij noemt het 3-1 Regiment Infanterie het bataljon van Drenthe, het artikel is een mooi eerbetoon aan Drenthe, en natuurlijk noemt hij ook Meppel.

Collectie Stichting Oud Indiëgangers Meppel